Romantické město Nový Bor se sklářskou historií

25.10.2017 11:08

V jedné z nejkrásnějších oblastí celé naší domoviny, na rozhraní dvou Chráněných krajinných oblastí - Lužické hory a České středohoří, leží město Nový Bor.  Město ležící v severní části České republiky je známé především sklářským průmyslem, ale turistům toho nabízí mnohem víc …

 

Obklopené vůní borových lesů a pryskyřice

Přenesme se do severní části okresu Česká Lípa, pod horu Klíč do oblasti divokých Lužických hor. Přesně tam se nachází město Nový Bor. Městečko má asi 10 000 obyvatel a sousedí s městy Česká Lípa, Cvikov a Jablonné v Podještědí.


Hora Klíč
zdroj: www.itras.cz

 

Výrobou skla ke slávě

Nový Bor se rozvinul především díky sklářskému průmyslu, který městečku umožnil mít veškeré občanské i technické vybavení. Krásné domečky, zasazené do udržovaných zahrad, sloužily k bydlení i k domácí práci na skleněných uměleckých dílech. Během této doby rozmachu vybudovalo město vodovod, kanalizaci, unikátní lesní hřbitov, vlastní elektrárnu s teplárnou, kino, divadlo, hotel, poštu, banku i sklářskou školu. Skvělou zprávou pro každého turistu je, že většina těchto staveb a zařízení se uchovala a funguje v modernizované podobě i dnes.

Sklářské slavnosti -  trh
zdroj: www.novy-bor.cz
 

Skláři milovali krásu ve všech podobách

Umělci, kteří kouzlili se sklem, jezdili často na zahraniční cesty a domů si vždy přivezli “krásy” v podobě cizokrajných rostlin, které pak společně zasadil v rodném městě a udělali jej ještě krásnějším. V Novém Boru vás tedy jistě překvapí nádherné vzrostlé liliovníky tulipánokvěté, jinany dvoulaločné (Ginko biloba) a mnoho barevných odrůd dubů, javorů, jehličnanů i magnolií. Pro milovníky květů doporučujeme návštěvu Nového Boru na jaře.

Jedinečné sklo si zaslouží i muzeum

V centru města v empírovém domě, který byl postaven sklářským obchodníkem Janem Kryštofem Socherem v roce 1804, se nachází Sklářské muzeum. Muzeum bylo založeno v roce 1893 a nově zrekonstruováno v roce 1999. Nabízí stálou výstavu o vývoji sklářského umění a výroby skla na Novoborsku a krátkodobé výstavy, které jsou zaměřeny třeba na historické sklo nebo na tvorbu sklářských výtvarníků a činnost odborných sklářských škol. Návštěvníci tohoto unikátního muzea získají nejen krásný zážitek, ale i možnost zakoupit si repliky historického skla, skleněnou bižuterii nebo odbornou sklářskou literaturu.

Sklářské muzeum Nový Bor
Zdroj: www.wikipedia.cz
 
---
Tip:
Žijete ve městě Nový Bor nebo okolí a plánujete stavbu rodinného domu? Nebo se třeba chystáte do Nového Boru přistěhovat? Společnost Borská stavební vám pomůže se stavbou rodinného domu na klíč od prvotního projektu až po kolaudaci. 
---


Další krásy města

Určitě se vyplatí navštívit i kostel Nanebevzetí Panny Marie na náměstí, který je umělecky i technicky významnou památkou města Nový Bor.

 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie
Zdroj: www.itras.cz


Pokud se rozhodnete zpestřit si pobyt v Novém Boru i koncertem nebo výstavou, tak na třídě T. G. Masaryka se nachází jedinečný sál se stropními malbami (z dílny Josefa Navrátila), který městu slouží jako koncertní i výstavní síň.

S úctou ke své historii

Roku 1909 město založilo Lesní hřbitov, tedy romantický hřbitov, který se nachází přímo v lesním porostu. Ve stínu vzrostlých stromů se nachází  hroby i hrobky starých sklářských rodů. Pokud se rozhodnete navštívit Nový Bor v květnu nebo v červnu, pak se určitě zajděte pokochat rozkvétajícími rododendrony. V těchto měsících se totiž hřbitov mění v nádhernou rozkvetlou zahradu.


Lesní hřbitov Nový Bor
Zdroj: www.itras.cz

V létě i v zimě je to ráj pro sportovce

Město je oblíbeným cílem turistů pro jeho úžasnou historii a krásnou přírodu, ale dalším důvodem je široká nabídka sportovních aktivit. Pro svou návštěvu mohou sportovci volit různá období po celý rok, protože v Novém Boru se rozhodně nudit nebudou. Terény kolem města umožňují letní i zimní rekreaci. Provozují se zde především tradiční sporty, pěší turistika v nádherném prostředí s mnoha značenými stezkami, lyžování, cykloturistika, nebo závody v orientačním běhu. Další výhodou je, že celý rok je možné využívat sportovní halu, v letních měsících koupaliště, tenisové a volejbalové kurty.

Pro pro radu i vzpomínku

Všechny další informace o Novém Boru, které vás zajímají, se dozvíte v Turistickém informačním centru Nový Bor. Rádi vás tam uvidí a pomohou vám zorientovat se v široké nabídce všeho, co vám návštěva Nového Boru může přinést. V případě zájmu si můžete zakoupit i suvenýry, které vám budou navždy připomínat krásný čas plný zážitků v Novém Boru.

---
Tip: Pokud si chcete své vzpomínky z dovolených a výletů uchovat, vyzkoušejte třeba službu Empikfoto.cz či Empikfoto.sk, která vaše digitální fotografie převede do originálních fotoknih či fotokalendářů.

 

---


 

 

 

Anketa

Už jste byli v Novém Boru?

ANO (56)
NE (51)

Celkový počet hlasů: 159