TOP rekreační ubytování v okolí Doksy a Staré Splavy

26.10.2017 17:05

Na břehu Máchova jezera v půvabné krajině jižní části okresu Česká Lípa leží městečko Doksy a malebná obec Staré Splavy. Především v letních měsících proudí do této atraktivní oblasti mnoho turistů, kteří touží užít si krásnou krajinu i koupání v Máchově jezeře. Doksy a Staré Splavy však návštěvníkům poskytují možnost objevovat nejen krásné okolí, ale i mnoho dalšího ...

 

Městečko Karla Hynka Máchy

Doksy, ležící v kraji, které bylo dějištěm Máchova Máje, jsou s romantickým básníkem velmi úzce spjaty. V nejstarší budově města Doksy se tak nachází Muzeum Karla Hynka Máchy v Doksech. Je zde stálá expozice, která je věnována jeho jedinečnému odkazu a určitě stojí za to ji vidět. 
 
Od roku 1999 můžete v této krásné budově naleznout i stálé expozice, které se týkají rybníkářství a rybařství na Českolipsku, kde mají dlouhou historii.
Muzeum Karla Hynka Máchy
Zdroj: www.wikipedia.cz
 

Kino Máj uvádí nejen romantické filmy

Název má stejný jako Máchovo nejslavnější dílo a leží v Máchově ulici. Vedle toho je Kino Máj  také architektonicky velmi významné dílo Karla Hubáčka a jeho kolegů. Kino promítá celoročně, hostí některé filmové festivaly a pořádají se v něm i různé filmové i nefilmové akce. Tato zajímavá budova je prostě velmi důležitou součástí kulturního života ve městě. 
Kino Máj v Doksech
Zdroj: www.docplayer.cz
 

Pro dětský úsměv

Rekreace s dětmi u Máchova jezera bude ještě krásnější, když navštívíte Muzeum Čtyřlístek v Doksech. Toto unikátní muzeum slavného Čtyřlístku nabízí setkání s oblíbenými postavičkami v životní velikosti. Děti také mohou nahlédnout do Fifinčiny kuchyně nebo spatřit úžasné Myšpulínovy vynálezy. 
 
Muzeum Čtyřlístek v Doksech
Zdroj: www.idnes.cz
 

Romantika zámeckého parku

Romantická procházka ve dvou? Pokud jste již prošli krásné břehy Máchova jezera, pak v Doksech se nachází krásný renesanční zámek. Bohužel, zámek je nyní pro veřejnost uzavřen, ale nezoufejte. Unikátní zámecký areál s anglickým parkem z 19. století je veřejnosti přístupný. Na tomto krásném a romantickém místě se navíc konají tradiční dokské akce, třeba novoroční ohňostroj nebo Dokská pouť. 
Zámek Doksy
Zdroj: www.ceskolipsky.denik.cz
 

Místo památných stromů

Přesuňme se nyní z městečka Doksy do oblasti malebné vesnice Staré Splavy na severozápadním břehu Máchova jezera. Zde se také nachází především úžasné Máchovo jezero, ale i vzácné přírodní památky. Jde o památné stromy na hrázi Máchova jezera a konkrétně se jedná o borovici lesní a dub.
Památný dub na severním konci hráze Máchova jezera
Zdroj: www.wikipedia.cz
 

Kolem Máchova jezera to žije

Obec Staré Splavy pořádá mnoho zajímavých akcí pro místní i pro návštěvníky. Jmenujme například slavný Open-air festival Mácháč, otvírání Máchova jezera nebo masopustní průvod a oslavy.
Nejslavnější open-air festival v ČR - Mácháč
Zdroj: www.youtube.cz
 

Ta nejlepší pláž u Máchova jezera

Je to právě pláž ve Starých Splavech, která nabídne mnoho zábavy všem věkovým kategoriím. Děti budou nadšené z unikátního aquaparku, který jim dá možnost pobýt si v plouvoucím bazénu, sklouznout se na skluzavkách, zaskákat si na vodních trampolínách, zahrát si vodní volejbal nebo zkusit lezecké stěny ve tvaru ledovců na vodě. Dospělí nemusí jen hlídat dítka, protože atrakce jsou i ve velikostech pro dospělého.
Pokud máte raději klasické sporty, pak tato pláž nabízí i hřiště pro nohejbal, plážový volejbal nebo stolní tenis. Je možné také zapůjčit lodičku nebo šlapadlo a prozkoumat vody Máchova jezera. Pokud vám ze všech těch aktivit vyhládne, pak pláž poskytuje mnoho možností, jak se dostat k chutnému občerstvení. 
Pláž ve Starých Splavech
Zdroj: www.aquaparkstaresplavy.cz
 
---
Tip: Pokud hledáte vhodné místo na ubytování v chatkách u Máchova jezera, zkuste třeba rekreační středisko Elite.
---

Anketa

Navštívili jste už Doksy nebo Staré Splavy?

ANO (52)
NE (46)

Celkový počet hlasů: 146