Malebná Česká Lípa v kraji romantiků ...

25.10.2017 17:19

V oblasti severočeského pohraničí se nachází překrásný kraj Českolipsko, jímž pronikají hned dvě Chráněné krajinné oblasti - České středohoří a Lužické Hory. Perla tohoto kraje je město Česká Lípa, které nabízí návštěvníkům mnoho možností, jak aktivně trávit čas a vytvořit si nezapomenutelné vzpomínky.

Česká Lípa - pohled na město
Zdroj: www.mucl.cz
 

Máchuv kraj

Překrásná příroda Českolipska Karla Hynka Máchu očarovala a zasadil do ní své nejslavnější dílo, báseň Máj. Není divu, protože proměnlivá krajina je drsná i něžná … se svými skalami, nádhernými lesy, hradními zříceninami i s mnoha vodními plochami.

Českolipsko je tak oblastí, kde naleznou potěšení z přírody opravdu všichni její milovníci a sportovní nadšenci, kteří rádi sportují a zároveň se kochají okolní krajinou. Oblast je totiž protkaná velkým množstvím turistických i cykloturistických stezek. Pro okolí České Lípy je charakteristické i velké množství rybníků.

Nejslavnější je Máchovo jezero, ale za zmínku jistě stojí i soustava Holanských rybníků, Radvanecký rybník ve Sloupu v Čechách, Horecký rybník ve Stráži pod Ralskem a další.

Město řemeslné výroby a kostelů

Historici tvrdí, že Česká Lípa byla založena někdy v letech 1310–1319, ale první výslovný doklad o existenci středověkého města pochází až z roku 1337. Město leželo na významné obchodní stezce, proto brzy došlo k rozvoji řemesel, především hrnčířství, tkalcovství, soukenictví a později i cínařství.

Rozvoj řemesel umožnil i rozvoj celého města a vzniklo tak nejen krásné vnitřní město, ale i mimořádně rozvinutá předměstí, která měla i své vlastní kostely. Do dnešní doby se zachoval kostel sv. Kříže, který leží na východě historického města a kostel sv. Maří Magdalény, který naleznete na hrnčířském předměstí na jihu. Kostel Panny Marie, který stával od 14. století na severním Mariánském předměstí se nedochoval, ale nahradil jej krásný barokní kostel Narození Panny Marie.

Kostel Narození Panny Marie v České Lípě
Zdroj: www.lipamusica.cz

 

Náměstí T. G. Masaryka

Pokaždé, když turista navštíví neznámé město, tak se jde nejdříve podívat na náměstí, které by mělo být centrem dění celého města a jeho nejhezčí částí. Někdy je člověk zklamaný, ale pokud navštívíte Českou Lípu, určitě zklamaní nebudete. Náměstí je plné historických budov i krásných soch.

Na náměstí T. G. Masaryka v České Lípě se nachází krásný monument, tedy sloup se sousoším Nejsvětější Trojice, který byl vztyčen roku 1681. Roku 1680 se totiž město potýkalo s epidemií moru a věřilo se, že mor je Božím trestem, proto se radní města rozhodli pro vztyčení “morového” sloupu.

Mezi další historické krásy, které můžete vidět na náměstí T. G. Masaryka, patří i radnice (nyní Městský úřad České Lípy), která je památkově chráněná od roku 2001, překrásná kašna a památkově chráněné měšťanské domy.

Náměstí T. G. Masaryka v České Lípě
Zdroj: www.mucl.cz
 
---
Tip:
Hledáte kvalitního a prověřeného dodavatele staveb a stavebních prací? Stavební firma Borská stavební staví v České Lípě a okolí.
---
 

Klášter obklopený zahradami

Klášter řádu svatého Augustiána, který byl byl v České Lípě založen založen roku 1624, stojí na náměstí Osvobození, tedy v jedné z centrálních částí města. Součástí kláštera je kostel, bazilika Všech svatých, kde se konají bohoslužby. Další části areálu kláštera jsou  Biberova kaple sloužící České Lípě pro různé kulturní akce, ambit, kde se pořádají výstavy a romantická zahrada o ploše 5956 m2, která je ve francouzském stylu a procházka v ní je při návštěvě České Lípy nutností.

Vlastivědné muzeum a galerie

Ještě se zdržíme v areálu kláštera, kde se také nachází Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, které se zaměřuje na přírodovědné a archeologické expozice a pořádá mnoho zajímavých akcí a výstav. Více informací naleznete na www.muzeumcl.cz.

Vlastivědné muzeum a galerie
Zdroj: www.mucl.cz
 

Peklo jako třešnička na dortu

Až si důkladně užijete všechny krásy historické České Lípy, pak doporučujeme podívat se kousek za ni ( pouhé 3 kilometry) na Národní přírodní památku Peklo u České Lípy. Nebojte se, nejedná se o peklo, ale spíš o ráj na zemi v údolí Robečského potoka. Tento nádherný kousek přírody je maloplošným chráněným územím už od roku 1967. Věřte, že to bude opravdová “třešnička na dortu” za krásným výletem do České Lípy. 

Peklo
Zdroj: www.machuvkraj.cz

 

Anketa

Už jste navštívili Českou Lípu?

ANO (57)
NE (735)

Celkový počet hlasů: 849